Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Hoe zorg je voor jezelf?

Iedereen die wel eens heeft gevlogen weet het; in geval van nood zorg je eerst dat je zelf een zuurstofmasker opzet, voordat je anderen daarbij helpt. En dat vinden we allemaal heel normaal. Niemand heeft er immers wat aan je als je in ademnood verkeert.

En toch lijkt het in het dagelijks leven voor veel mensen erg moeilijk eerst goed voor zichzelf te zorgen. Er zijn immers zoveel zaken die je aandacht vragen; je collega’s rekenen op je, je ouders hebben hulp nodig, je vrienden willen gezelschap, je kinderen vragen aandacht, je hebt een strakke deadline voor die ene grote klus, en als je klaar bent met dat alles, dan ben je zó moe dat je geen energie meer hebt om nog met jezelf bezig te zijn. En, hé, slapen is ook voor jezelf zorgen… Toch?

Onlangs nog sprak ik H. Hij was bezig aan een opdracht waar hij helemaal niet gelukkig van werd. De sfeer in het team waarmee hij werkte was erg negatief en hij voelde zich iedere dag al uitgeput nog vóór de dag goed en wel begonnen was. Zijn energievoorraad ging veel harder leeg dan hij werd aangevuld en hij had het gevoel dat hij hard afstevende op een burn-out. De opdracht zou op zijn vroegst pas over een half jaar zijn afgerond. Hij wilde eigenlijk wel stoppen, maar… “Ik kan het team toch niet in de steek laten?” H. koos er – min of meer bewust – voor loyaal te blijven aan het team, ten koste van zichzelf. Hij zette, om even in de beeldspraak van het vliegtuig te blijven, bij alle passagiers een zuurstofmasker op, en vergat zichzelf in het proces.

Copy of FOLLOW ME

Niemand heeft wat aan je als je niet voor jezelf zorgt. Hoe nobel het ook lijkt, jezelf opofferen voor een ander is echt onverstandig. “Maar, alleen maar aan mezelf denken, dat is toch egoïstisch?” Dat klopt. Volgens van Dale is egoïsme de levenshouding van iemand die voortdurend het eigen belang en eigen welzijn op het oog heeft, dit staat gelijk aan zelfzucht en eigenbaat. Hierbij gaat jouw houding ten koste van anderen en houd je met hen geen rekening.

Egoïsme is echt iets heel anders dan goed voor jezelf zorgen. Sterker nog; door goed voor jezelf te zorgen bewijs je ook anderen een dienst. Wat hebben de mensen om je heen eraan als jij maar op halve kracht functioneert omdat je je voortdurend opgebrand voelt? Je bent veel meer van waarde als je je energiek voelt, je bent dan veel productiever en creatiever. Dat staat nog los van het feit dat anderen ook een mooi graantje meepikken van het enthousiasme en de levenslust die je dan uitstraalt.

cropped-follow-me-3-1.png

H. besloot ter plaatse dat hij zou stoppen met de opdracht die hem zoveel energie kostte. Zodra hij dat uitsprak zag ik voor het eerst tijdens het gesprek een glimlach op zijn gezicht verschijnen. H. koos voor zichzelf.

Hoe doe je dat nu; dat “voor jezelf zorgen”? Luister naar jezelf. Stel jezelf oprecht de vraag: “wat heb ik nodig?” En geef gehoor aan dat antwoord. Oké, als dat antwoord “een hele lange vakantie” is, kan dat wat ingewikkeld worden. Die lange vakantie, die zit er voorlopig misschien in, maar wat kan er wél? Waarom wil je op vakantie? Voor de rust? Creëer die dan. Daar heb je echt geen vakantie voor nodig. Maak na je werk een wandeling, ga een middag naar de sauna, of boek een weekendje Terschelling. Heb je het gevoel dat je lichaam wel een oppepper kan gebruiken? Ga dan op de fiets naar je werk in plaats van met de auto, ga op de terugweg langs de sportschool of ga gewoon gezonder eten. Heb je behoefte aan meer sociaal contact? Bel dan die vriend die je al maanden niet gesproken hebt en maak een afspraak voor een kop koffie of een biertje in de kroeg.

Zorgen voor jezelf is echt niet ingewikkeld. Je moet het gewoon Doen.

Groet,
EllenSocial | Social Media Expert.
Facebook | Instagram | Twitter | LinkedIn | Nieuwsbrief | Gratis downloads

Bron:https://www.steppingup.nl/blog/hoe-zorg-je-voor-jezelf/

Advertentie

Gepubliceerd door Ellen Kruize - Kok | EllenSocial

Communicatieadviseur | Auteur | Social Media | Zodra je met me in gesprek gaat zul je merken dat ik vol zit met ideeën!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s