A good night of sleep a day keeps the Coronavirus away!

Tip van de dag:

“Ellen: Schrijf over de actualiteit of deel tips van experts waar iedereen iets aan heeft.”

Slaap genoeg

Het briefje van minister Bruins bevestigde het onvermijdelijke: het Coronavirus heeft nu officieel Nederland bereikt. Veel mensen maken zich zorgen en vragen zich af op wat voor manier ze zich het beste kunnen wapenen tegen het Coronavirus. Van het dragen van mondkapjes en het toepassen van goede handhygiëne tot aan het open draaien van de verwarming.

Maar op wat voor manier kunnen we ons nog meer wapenen tegen het Coronavirus? 


Tip van de dag: slaap minimaal 7 uur per nacht!


Studies tonen aan dat er een verband bestaat tussen de kwaliteit – en de duur van slaap, je dag-nachtritme en de werking van het immuunsysteem. In onderzoek werd bijvoorbeeld aangetoond dat proefdieren die volledig onthouden worden van hun slaap, al snel dood gaan aan een infectie. Dit komt omdat hun immuunsysteem er mee ophoudt. Ook werd aangetoond dat mensen die minder dan zes uur slapen per dag veel gevoeliger zijn voor virale infecties. Ook hebben ze minder baat bij preventieve vaccinaties. Dit betekent natuurlijk niet dat je je niet moet laten vaccineren, maar wel dat een vaccinatie beter werkt als je voldoende uren per nacht slaapt. 


Tijdens het slapen worden stoffen geproduceerd die belangrijk zijn voor een goede werking van je immuunsysteem. Denk hierbij aan cytokines en antilichamen. Stel dat er sprake is van een infectie dan moeten deze beschermende cytokines en antilichamen gemobiliseerd worden om het desbetreffende virus te bestrijden. In het geval van een slaaptekort bestaat er dus ook een tekort aan deze belangrijke stoffen waardoor de strijd tegen het virus moeizamer verloopt.
Het komt op het volgende neer: hoe minder slaap, hoe groter de kans op besmetting met een virus. En mocht het voorkomen dat een besmetting plaatsvindt, dan is een lichaam met slaaptekort hier slechter tegen gewapend.
Streef dus naar een gemiddelde slaaptijd tussen de 7 – en 8 uur per nacht. Dan zit je wel goed, afhankelijk van je leeftijd. Kinderen en tieners hebben meer slaap nodig. Slapen overdag is af te raden. Hierdoor verstoor je namelijk je dag – nachtritme en je slaapkwaliteit ’s nachts wordt minder. Structuur en regelmaat zijn key! Dus dagelijks op dezelfde tijd naar bed en dezelfde tijd uit bed. 


Voor de liefhebbers: een link naar de literatuur.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6689741/

Geschreven door:
Alexander van Daele
Psychiater – Somnoloog

Groet,
EllenSocial | Social Media Expert.
Facebook | Instagram | Twitter | LinkedIn | Nieuwsbrief | Gratis downloads

Gepubliceerd door Ellen Kruize - Kok | EllenSocial

Vrolijk, direct en sociaal vaardig. Hoi, ik ben Ellen. Mijn hart gaat sneller kloppen van de juiste hashtags, een goed werkende en fijn ingestelde Facebookpagina en leuke afbeeldingen op Instagram. Zodra je met me in gesprek gaat zul je merken dat ik vol zit met ideeën!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag