Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Terugblik 2020 – ‘Patiënt nul’

2020 een schrikkeljaar. Nou meer een verschrikkelijk jaar. Dit had niemand aan zien komen. Wij hadden pas heel laat in de gaten wat ons dit jaar zou kunnen overkomen. Dat kan je anderen verwijten, maar heeft dat zin?

Maak je niet druk joh

Een vreemd jaar is op ons pad gekomen. Het kwartje viel bij mij al ruim van tevoren. Waarschijnlijk omdat ik de WHO al volgde voor deze crisis. Toch kreeg ik kritiek en ging ik nadenken over de reacties van anderen. Wij leven in Nederland, hier is de gezondheidszorg goed en hebben we goede hygiëne. Maak je niet druk joh Ellen.

Patiënt nul

Achteraf waren er in januari al 3 personen in Frankrijk besmet met het coronavirus. Wisten wij veel. In februari komt het virus naar België. Niet veel later wordt de eerste besmetting in Nederland vastgesteld.

Ik citeer vanuit RTL nieuws: Joost Boons de eerste persoon in Nederland bij wie het coronavirus werd vastgesteld. Inmiddels is hij genezen en weer aan het werk. In zijn dorp merkt hij dat veel mensen blij zijn dat hij terug is, maar Joost voelt soms ook de blikken. “Er zijn mensen die je aankijken en denken dat je een melaatse bent.” Later bleek uit cijfers van de intensive cares in ons land dat zes dagen voordat Joost Boons positief testte al een patiënt op een intensive care lag met coronaverschijnselen. Pas later bleek uit een test dat ook deze patiënt positief was. Al snel gaat er een foto van Joost rond op het internet, samen met allerlei verhalen over plekken waar hij zou zijn geweest tijdens carnaval. Een deel klopt totaal niet, maar het is wel zo dat hij nog carnaval heeft gevierd.

Uitbraak

Binnen zeer korte tijd is het coronavirus overal. Toen we aan het begin van deze crisis stonden wisten we nog zo weinig. Er was weinig testcapaciteit en de beschermingsmiddelen raakten snel op. Er is gewoon carnaval gevierd. Mensen gingen op wintersport. Na een aantal dagen kwamen de horrorbeelden uit Italië. Daarna spookte het in Brabant. Vanaf 12 maart worden mensen in heel Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden. Als je het terug leest, dan zie je nog niets over de 1,5 meter afstand in maart.

Dit mag nooit meer gebeuren

Dan verstrijken er dagen en het lijkt wel mijnveger in ons landje. Je ziet niet wie besmet is, je denkt misschien ben ik hier veilig en toch klik je op een bom. Een donkeren periode breekt aan terwijl het weer alleen maar mooier wordt. De media gaat los. De angst leeft heel sterk. Voor onze generatie voelt het misschien aan als een van de ergste dingen die we ooit mee gaan maken. Ouderen vertellen mij: ‘Oorlog is erger hoor!’ Voor jongeren is het een hel. Ik ontvang een video waarin ik een persoon met een gasmaskers op door de supermarkt zie lopen. Tehuizen gaan op slot. Ziekenhuizen stromen over. De zorg heeft het enorm zwaar. Wij weten maar een ding: Dit mag nooit meer gebeuren.

Oplossingen hebben we niet

Heel lang gaat het in het Noorden van Nederland goed. De vakantieparken in onze omgeving worden overspoeld met mensen die hun eigen regio ontvluchten. Wij gaan nergens heen en lezen veel nieuws. We zien dus ook niet hoe het is in de supermarkt of het dorp. Als ik bel met vrienden in andere regio’s hoor ik dat het veel erger is, dan ik denk. Niemand die ik ken heeft of krijgt corona. Toen er voor het eerst een besmetting was in de regio schrok ik nogal. Er was nog steeds een groot tekort aan beschermingsmiddelen en testen. De ziekenhuizen raakten vol. De eerste ondernemers ging als gevolg van deze crisis kapot. De complotgekkies maken een opmars. Protesten komen om de hoek kijken. Het doet me denken aan de beelden van de jaren 60 en 70.

Toch nemen de besmettingen af en komen er lichtpuntjes.

In de zomer is er meer ‘rust’ en tijd. Misschien zijn we iets te optimistisch. Na de zomer komt de 2e golf en wordt er pas in de herfst ingegrepen. Nu ken ik mensen persoonlijk die het virus hebben. Dat was in maart niet zo. Er komt een nieuwe golf en een andere lockdown.

Het lukt niet

Als je terug kijkt staan we er nu veel beter voor dan in maart. We hebben meer kennis en weten meer over het virus. We stikken in de mondkapjes en er is testcapaciteit genoeg. Helaas zitten we tegen de 3e golf aan te hikken. We staan aan de vooravond van zware maatregelen. Terwijl in omliggende landen al hard is ingegrepen. Aan de andere kant is het vaccin dichtbij. Waarom lukt het ons niet?

Groet,
EllenSocial | Social Media Expert.
Facebook | Instagram | Twitter | LinkedIn | Nieuwsbrief | Gratis downloads

bron: RTL bericht over patiënt nul: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5071681/joost-boons-eerste-coronapatient-nederland-covid-19-genezen. Eerste stappen vanuit de overheid en het tijdspad kan je hier zien: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws?pagina=49

Advertentie

Gepubliceerd door Ellen Kruize - Kok | EllenSocial

Communicatieadviseur | Auteur | Social Media | Zodra je met me in gesprek gaat zul je merken dat ik vol zit met ideeën!