Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Dit had ik willen leren op school – Wat je niet leert op school

In dit artikel deel ik twee blogs. De thema’s zijn vrijwel gelijk. Inzicht in leren leren, positief denken, financieel management, omgaan met onzekerheid en nog veel meer. Als je nog iets mist in deze blog, laat het me dan weten.

We starten met ‘Dit had ik willen leren op school’ van Jelle Derckx. Hij verteld: ‘Ik leerde van alles op school, maar wat gebruik ik daar eigenlijk nu nog van? Als ik heel eerlijk ben, weinig.’

Ik sluit dit artikel af met een blog van Leroy Seijdel ‘Wat je niet leert op school’.

Of lees mijn blog: Thuisonderwijs – Meer dan 50 kijk, lees en downloadtips om te overleven!

Groet,
EllenSocial | Social Media Expert.
Facebook | Instagram | Twitter | LinkedIn | Nieuwsbrief | Gratis downloads

Dit had ik willen leren op school

1. Lessen in de waarde van leren

Het is eigenlijk essentieel om van jongs af aan al te weten hoe belangrijk het is om iets te leren. Ik noem het gelijk investeren in de motivatie van een kind. Ik zie verhalen voor me van grote voorbeelden die van leren hun leven maakten en methodes om effectiever te leren.

Is woordjes stampen wel de beste weg? Wat zijn de theorieën achter verschillende leermethodes en hoe zorg je dat je de omgeving creëert om goed en geconcentreerd in te werken?

Dit zou mij veel tijd hebben gescheeld en ervoor hebben gezorgd dat ik nu meer wist van alles wat ik toen tot me heb genomen. Goed boek over dit onderwerp: ‘Diep werk’ van Cal Newport

2. Kennis over voeding

Wat is goed voor je en wat niet? Waar krijgen we op de lange termijn enge ziektes van en waar worden we fitter van en blijven we langer van leven? Nu pas leer ik steeds meer over wat gezond eten en drinken is omdat ik me er in verdiep. Ik heb er op school amper een les over gehad. Is dat niet gek?

3. Lessen in de beste boeken

Wat zijn de klassiekers op het gebied van fictie en non-fictie? We gaan de boeken met z’n allen lezen en er vervolgens lang over praten. Wat maakt dit zo’n goed boek en wat hebben we ervan geleerd? Hoe kunnen we dit toepassen op ons leven? Welke boeken hebben al eerder levens veranderd?

4. Koken

Wat is beter, een prachtige keuken met uitstekende messen en pannen hebben, of goed kunnen koken? Als student was ik aan het klungelen. Hoe fijn zou het zijn geweest als ik al geleerd had hoe je een heerlijke en gezonde maaltijd klaarmaakt?

5. Lichaamstaal

Met zijn allen de straat op en in een openbare gelegenheid maar mensen kijken. Wat zeggen de lichamen? Het begrijpen en je bewust worden van lichaamstaal heeft me wijzer gemaakt over mensen en ik had het geweldig gevonden als ik hier op school meer over had geleerd. Het had me eerder geholpen om relaties te versterken en ervoor te zorgen dat ik de signalen kon verzenden die ik wilde verzenden.

6. Omgaan met ongemak en onzekerheid

Ongemak is iets dat je blijft voelen zodra je mooie dingen wilt maken waar je later trots op bent. Wil je bijvoorbeeld een boek schrijven of iets schilderen dan zorgt dat voor de ongemakkelijke momenten waarin je vecht en danst met het oncomfortabele.

Het gevecht met het eten van suikers en te veel calorieën, het constant checken van je mail en social media of gewoon in je bed gaan liggen. Het gevecht of de oorlog met ‘art’ waar Steven Pressfield een boek over heeft geschreven, een absolute aanrader. Goed boek over dit onderwerp: ‘The War of Art’ van Steven Pressfield

Omgaan met onzekerheid en onveiligheid is iets waar je mee te maken krijgt als je die grote sprong wilt maken. Die grote sprong naar het starten van een bedrijf of het gaan voor de ultieme vrijheid. Ultieme vrijheid zonder baan, contracten en hypotheken maar wel met geld om de dingen te doen waar je van droomt.

Hoe mooi is het om leraar te zijn van omgaan met onzekerheid en ongemak? Wat zou je doen met je leerlingen? Één van mijn lessen zou zijn: tips voor het ongestoord en geconcentreerd schrijven van een boek, omgaan met teleurstellingen of minimalisme.

7. Financieel management

Helaas moeten we het allemaal met geld doen en zijn we er soms van afhankelijk. Je kunt dus maar beter vroeg genoeg leren hoe je ermee om moet gaan. Wat is geld nou eigenlijk en wat zijn verhalen achter dat wat onze wereld beheerst? Ik had het zo vroeg mogelijk willen leren. Goed boek over dit onderwerp: ‘Rijke Pa Arme Pa’ van Robert Kiyosaki

8. Groot denken en werken aan zelfvertrouwen

Een leraar zelfvertrouwen leert je hoe je ervoor zorgt dat je voelt dat jij er mag zijn. Ik zie een lerares voor me die je complimenten geeft en het beste in de klas naar boven haalt met lessen in houding en positief denken. Hoe kun je negatieve gedachten herkennen en deze vervolgens omzetten naar gedachten die je vooruit helpen. De bel gaat en verbreekt een les ‘je grootste verlangens delen’. Balen dat je weer naar ‘kwetsbaarheid’ moet. Goed boek over dit onderwerp: ‘Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill

9. Ondernemen en jezelf verkopen

Het onderwijs is nu hoofdzakelijk nog gericht op het vinden van een baan. Waar zijn de lessen in ondernemen?

Lessen in: hoe kun je je talenten en krachten omzetten in iets dat je zelf opzet en uitbouwt? Wat is daarvoor nodig en ben je daar het type voor? Hoe run je een eigen business en hoe zorg je dat je de producten en kunst die je maakt verkoopt aan anderen?

Iedereen die afstudeert zal zichzelf moeten verkopen, ook bij het vinden van een baan. Hoe doe je dat en wat kun je beter niet doen? Ik wil graag één dag in de week les geven op deze ‘School van de Toekomst’! Goed boek over dit onderwerp: ‘Show Your Work’ van Austin Kleon

10. Omgaan met andere culturen in de hedendaagse maatschappij

Welke culturen zijn er allemaal en hoe verschillen die van elkaar? Hoe ga je om met deze verschillende denkwijzen en normen en waarden die mensen hebben uit andere landen? Hoe benader je deze personen en hoe leer je om iedereen uit verschillende culturen te respecteren?

11. Kwetsbaarheid

Wat is de kracht van je emoties laten zien en je kwetsbaar durven opstellen naar anderen? Een masker opzetten hoeft niet meer in sociale situaties. Huilen is goed en gezond. Allemaal dingen die een school oprechter en een mooiere plek maken om te zijn. Brené Brown mag hier wel een gastlesje komen geven. Goed boek over dit onderwerp: ‘de Kracht van de Kwetsbaarheid’ van Brené Brown

12. Fouten maken is goed

Een proefwerk met veel fouten is nu een lager cijfer en dus een lagere status. Dit systeem mag van mij helemaal op de schop. Ik ben voor een systeem waarin fouten juist worden gezien als iets waar je van leert voor de toekomst. Goed boek over dit onderwerp: ‘Mindset’ van Carol Dweck

13. Proactief zijn

Een eye-opener uit het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief Leiderschap’ van Stephen Covey en verplichte stof op het Voortgezet Onderwijs. Proactieve mensen reageren niet alleen maar op wat er op hen afkomt maar komen tot actie, nemen initiatief en volgen de weg van het hart.

14. Actief luisteren

Hoe zorg je dat je actief en oprecht geïnteresseerd blijft in iemand en wat heb je daarvoor nodig. Tijdens deze lessen leer je je klasgenoten veel beter kennen en ga je misschien wel dieper in op hun levens. Wat gebeurt er thuis allemaal écht? Waar zit hij of zij mee? In deze les maak je de diepere connectie met iedereen op school. Ik zie zelfs klassen rouleren zodat je iedereen in ieder geval één keer diep in de ogen hebt gekeken.

15. Creativiteit

Lessen in creativiteit. Wow. Theater, tekenen, grafisch vormgeven, dansen, zingen, kunstgeschiedenis maar ook leren hoe je creativiteit kunt ontwikkelen en kunt omzetten tot plannen waar je geld mee kunt verdienen. Ik solliciteer wederom voor leraar in dit vak. Goed boek over dit onderwerp: ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron

16. Zelfkennis

Lessen in jezelf leren kennen. Wat zijn jouw talenten? Wat zijn mijn passies en welke kun je ontwikkelen?? Waar liggen je krachten en wat kun je daarmee? Welke kun je ontwikkelen om later geld te verdienen? In deze lessen leer je wat je zwaktes en je krachten zijn.

De beste manier om hier nu achter te komen is geen boek lezen maar het vragen aan de mensen die het dichtst bij je staan. Collega’s, vrienden en familie. Vraag het in een mail en vraag ook specifiek naar krachten waar je naar hun mening geld mee kunt verdienen. Voor mij is dat bijvoorbeeld schrijven en acteren.

17. Nuttig zijn voor anderen

Hoe kun jij je eigen krachten omzetten in iets waar anderen iets mee kunnen. Iets dat ze helpt of inspireert. Hoe kun jij geld verdienen door nuttig te zijn voor anderen? En hoe kun je vervolgens dit geld gebruiken om nog nuttiger te worden voor anderen? Hoe haal je meer voldoening uit je werk en leven? In deze lessen leer je nuttige dingen maken en ontwerpen in de breedste zin van het woord.

18. Duurzaam bewustzijn

Als we zo doorgaan gaat het helemaal mis. Liever leren hoe we de wereld kunnen redden dan leren waar alle landen liggen. Hoe kunnen we de wereld schoner en groener krijgen? Je gaat naar buiten, de tuin in, en leert over planten en bloemen. Je krijgt lessen in tuinieren en groente verbouwen. Je leert over Elon Musk. Je leert hoe je jezelf zou kunnen voorzien en neemt de geoogste groenten mee naar de kooklessen. Daar maak je vervolgens je eigen lunch, scheelt je moeder weer werk ’s ochtends.

19. Planning en time-management

Hoe deel ik mijn dag in? Hoe benut je je tijd optimaal en hoe verwerk je dat in een dag -en weekplanning? Hoe krijg je structuur en planning in je dagen en hoe blijf je de baas over mijn tijd? Vragen waar nog heel veel volwassenen dagelijks mee kampen. Allemaal vragen die beantwoord worden in deze lessen op school.

20. De essentie

Minimalisme heeft mijn leven drastisch veranderd. De goede kant op. Ik had eerder willen leren dat het niet om spullen gaat maar om ervaringen. Dat materialisme je op de lange termijn niet gelukkig maakt. Ik had meer willen leren over slim opruimen en daar de discipline voor vinden, maar ook hoe je erachter komt wat voor jou essentieel is en hoe je daar je hele omgeving op in kunt richten. Goed boek over dit onderwerp: ‘Essentialism’ van Greg McKeownHeb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel?


Hoi, ik ben Ellen. Mijn hart gaat sneller kloppen van de juiste hashtags, een goed werkende en fijn ingestelde Facebookpagina en leuke afbeeldingen op Instagram. Vanaf 2015 ben ik ondernemer. De afgelopen vijf jaar ben ik uitgegroeid tot social media expert en onderhoud ik verschillende communities online. Ik help je graag meer te bereiken met jouw online kanalen. Met je website, nieuwsbrief of social media.

Persoonlijk: Mensen kennen mij als erg sociaal. Ik ben moeder van twee stoere jongens en ik ben gek op lezen.


Wat je niet leert op school

1 Slimmer leren
Is woordjes stampen wel de beste weg? Wat zijn de theorieën achter verschillende leermethodes en hoe zorg je dat je de omgeving creëert om goed en geconcentreerd te kunnen werken?

2 Kennis over levensenergie
Wanneer presteer jij op je best? Voel jij je nu moe in je werk? Het leek mij interessanter om eens te kijken naar hoe je meer energie op een dag kunt houden!

3 Give & Take
Wil jij meer ontvangen dan je nu doet? Geef dan eerst meer waarde aan de ander. Dit geldt niet alleen in het werk, maar ook in je relaties.

4 Fouten bestaan niet, alleen leermomenten
Je mag van je fiets vallen, dus je mag ook een onvoldoende halen. Het betekent niet perse dat je slecht bent. Als kind interpreteer je dit vaak wel op die manier, en dat kan invloed hebben op de rest van je leven. Stimuleer fouten.

5 Persoonlijk leiderschap
De meeste mensen wachten en hopen – het grootste deel van hun leven.
Om succesvol te zijn hoef je alleen maar degene te zijn die de eerste praktische stap zet, waardoor de bal gaat rollen.

6 Master Your Mindset
Wanneer jij je gedachten verandert, verandert je focus. We klagen van nature veel op dingen waar we geen enkele invloed op hebben (regen, nieuws, lekke band). Een paar lessen over het ontwikkelen van een positieve mindset zou geweldig zijn.

7 Ontdek wie je echt bent
Wat vind je écht leuk om te doen? Wat zijn je sterke en zwakke punten? En hoe kun je beide punten optimaal inzetten om echt jezelf te blijven? Vind en volg je passie.

8 Kennis over gezondheid
Wat is gezond eten en wat niet? Waar word je ziek van? En hoe kun je langer blijven leven? Ik ben me pas op latere leeftijd bewust geworden van de effecten die voeding op je leven kan hebben.

9 Slimmer werken
Kies wijs. Uiteindelijk komt 80 procent van je resultaten voort uit 20 procent van je activiteiten. Daar kun je interessante (en zeer nuttige) lessen over geven.

10 Les in bestsellers, niet in saaie literatuur
Werk in groepjes met dezelfde interesses en laat iedereen een boek lezen over dit gebied. Praat er met elkaar over. Het is vrij simpel. Als je succes wilt hebben, bestudeerd dan succes. Wil je meer zelfvertrouwen? Bestudeer zelfvertrouwen.

11 Boost je zelfvertrouwen
Meteen een leuk ezelsbruggetje. Hoe kun je je zelfvertrouwen verhogen? Veel jongeren kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen omdat ons nooit is geleerd hoe je dit kunt kweken.

12 Persoonlijke effectiviteit
Hoe ziet je dag eruit? Op welke manier kun je deze het beste plannen? Eigenlijk leer je op school helemaal niets over het plannen van je tijd. Je moet er zelf maar achter zien te komen hoe je het beste kunt leren en plannen. Ik zie veel ondernemers om mij heen die hier grote problemen mee hebben.

13 Ontwikkel discipline
Zelfdiscipline. Een vaardigheid waar iedereen wel in zou willen uitblinken. Hoe voorkom je uitstelgedrag? Wat maakt dat je ook echt gaat afvallen? Hoe realiseer jij je doelen voor dit jaar? Discipline is een vaardigheid die je kunt leren. Hoe mooi zou het zijn als je op jonge leeftijd de principes van discipline leert kennen?

14 Leren als een computerspel
Waarschijnlijk ken je POP (Persoonlijk Ontwikkelingsplan) wel. Iedereen had er op school een hekel aan. Verplicht een leerdoel opstellen voor jezelf, maar wat als je leert hoe je echt aan jezelf kunt werken? Het is net een computergame. Je moet bepaalde doelen halen. Lukt dit niet, dan kun je opnieuw beginnen. Lukt het wel, dan kun je weer een level hoger. Spelletjes zijn een geweldige motivator.

15 Personal Branding
Of je nu gaat solliciteren, ondernemen of al aan het werk bent. Je moet jezelf overal verkopen: personal branding. Toch is het geen algemeen vak in het onderwijs.

16 Omgaan met geld (money management)
Schulden komen meestal voort uit een gebrek aan financiële kennis. Voor veel mensen is het lastig om te sparen. Opvallend is ook dat veel ondernemers weinig inzicht hebben in hun financiën.

17 Positief denken
Onze maatschappij is nog teveel gericht op het negatieve nieuws dat de televisie elke dag laat zien. Dat heeft gevolgen voor de denkwijze van mensen. Hoe eerder je leert denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen, des te positiever onze wereld zou worden.

18 Inzicht in onzekerheden
Wat houd je tegen om je doelen en dromen te bereiken? Vaak zijn er bepaalde angsten die je weerhouden. Waar komt die onzekerheid vandaan? Het lijkt me verstandig om op jonge leeftijd onzekerheid te benoemen. Geen taboe, wel een gespreksonderwerp.

19 Focus: 100%
Afleidingen zijn de normaalste zaak van de wereld in het drukke Nederland. Hoe houd je stand in een wereld vol drukte, drukte en drukte?


20 Goed luisteren
Tegenwoordig hoef je maar met iemand te praten en ze praten over zichzelf. Misschien heb je net een leuk verhaal om te vertellen. Je bent net aan je verhaal begonnen en opeens begint de ander met ‘ja, dat heb IK ook een keer gehad….’, luisteren kan veel problemen voorkomen.


Lees de blog: Thuisonderwijs – Materiaal

Groet,
EllenSocial | Social Media Expert.
Facebook | Instagram | Twitter | LinkedIn | Nieuwsbrief | Gratis downloads

Advertentie

Gepubliceerd door Ellen Kruize - Kok | EllenSocial

Communicatieadviseur | Auteur | Social Media | Zodra je met me in gesprek gaat zul je merken dat ik vol zit met ideeën!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s