Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Jaaroverzicht 2021 | Ellen Kruize Kok

Het jaar afsluiten met lijstjes, dat is wat velen doen. Even een moment stil staan en terugblikken. In de apotheek heb je daar in de laatste weken van het jaar maar bar weinig tijd voor. De afgelopen twee jaren waren door Corona natuurlijk heel vreemd. Nog steeds is het niet ‘normaal’ te noemen. Het ‘nieuwe normaal’ biedt voordelen maar zeker veel meer nadelen. We hebben die allemaal nog verder mogen ondervinden maar, daaruit kun je ook positieve lessen trekken.

In oktober 2020 begon het idee te kriebelen om zelf uitgever te worden.

Begin 2021
Na het zien van de bestorming van het Capitool in Washington door aanhangers van president Trump, waar de Amerikaanse Senaat bijeen kwam om de stemmen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te bekrachtigen, vallen er vijf doden en meer dan vijftig mensen worden gearresteerd. Dacht ik: ‘Ja typisch Amerika, zoiets zal in Nederland nooit gebeuren.’

Rellen
Die aanname was van korte duur. Op Urk en in Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam, Den Haag, Tilburg, Venlo, Enschede, Helmond en Roermond liepen de demonstraties tegen de coronamaatregelen uit de hand. Heel veel mensen waren slachtoffer. In verschillende wijken was zelfs de medische dienst niet meer toegankelijk. Kreeg je een hartaanval, dan kon de ambulance op dat moment niet de wijk in. Ik als trotse Nederlander keek met tranen in mijn ogen naar Maaike Neuféglise. Haar Primera winkel lag in puin. Het leek wel alsof de oorlog was uitgebroken. Toch verenigde Nederland zich weer en haalden we geld op om deze ondernemers te steunen. Met het geld dat ze heeft ontvangen vanuit de crowdfunding steunde zij weer meerdere ondernemers. Als ondernemer leef je dan erg mee en ik was toch wel weer trots op ons landje.

Ijs
In februari schaatsten we massaal op natuurijs en voelden we ons weer verbonden met elkaar door deze activiteit. Het was genieten samen, of je nu mee doet of alleen kijkt. Het mooie Nederland kwam weer tot leven. Dat hadden we echt even nodig.

Een grote schrik
Een dag voor Valentijnsdag was ik totaal van de kaart vanwege een plotseling herseninfarct bij mijn vader. Als geen ander weet ik hoe kostbaar het leven is. Ik doe vooral leuke dingen en maak plezier. Toen ik de stem van mijn vader hoorde stond ik letterlijk te trillen en kon ik niet meer helder denken. Ik had die dag heerlijk geschaatst en was net aan het genieten van de ondergaande zon. Ik moest meteen naar hem toe. Avondklok… verklaring printen en naar het ziekenhuis in Arnhem. Een paar dagen daar blijven. De kinderen vreselijk missen. Mijn wereld stond even op zijn kop. Ik zag mijn vader heel erg ziek, maar kon helemaal niets doen. Alleen er zijn.

De apotheek
Het vaccineren begon en daar hebben we heel wat vragen over gekregen van patiënten. Het was voor iedereen nieuw. De telefoon stond roodgloeiend en ook aan de balie was het drukker. Wat vooral hielp, was luisteren naar de patiënt. Dat is eigenlijk iets dat altijd helpt is mijn ervaring. Het is alleen moeilijk kiezen, de werkdruk is soms hoog en als je gesprekken met de patiënt veel tijd in beslag nemen komt het werk niet af. Vooral omdat er een personeelstekort is. Het blijft altijd een (innerlijke) strijd.

In de apotheek kregen we te maken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Een onderwerp wat uitgebreid is besproken aan de koffietafel.

Minikinderbieb
De Minikinderbieb in Oude Pekela die ik opende, biedt kinderen de mogelijkheid om sneller in aanraking te komen met lezen. Kinderen kunnen vanaf 1 juni 2021 boeken lenen of langsbrengen. Het was erg leuk om deze samen met mijn kinderen op te zetten.

Schrijven
In mei begon ik te schrijven aan mijn boek Educated Drugdealer. Het begon een beetje stroef. Hoe ga ik dit verhaal vertellen en hoe bereik ik ook patiënten. Het is tijd om te vertellen wat we doen en waarom we het doen. Op allerlei manieren dragen we ons vak uit, maar op een of andere manier bereiken we de patiënt niet. Dit leek mij een uitgelezen kans om mensen buiten de farmacie een inkijkje te geven achter de balie. Ik heb nog nooit een boek geschreven en ik wist niet hoe ik moest beginnen.

Vrijheid
In de zomer proefden we massaal aan onze vrijheid. Of dat verstandig was laat ik even in het midden. Toch was het alsof alles opeens weer kon en we helemaal zorgeloos konden leven. De moord op Peter R. de Vries liet ons dan ook allemaal schrikken. Weer verenigde Nederland zich, massaal betuigden we onze steun.

Krijg ik het boek af?
Na de zomer moest ik als een gek aan de bak, want mijn boek was nog lang niet af. Dus elke weekend schrijven. Het ene verhaal iets gemakkelijker dan het andere.

In oktober kwam mijn onzekerheid opeens opspelen. Ik wilde niet meer verder en durfde het niet aan om het boek te laten drukken. Met een boekje over jezelf (het is voor een deel autobiografisch), laat je mensen meekijken in een deel van je leven en je gedachten. Zodra je ‘je kop boven het maaiveld uit steekt’ loopt je het risico… naja dat hoef ik verder niet uit te leggen.

Ik liet een aantal mensen proeflezen en ging op zoek naar redacteuren. Terwijl ik sprak met de proeflezers groeide mijn zelfvertrouwen, angst brengt je nergens. Als ik wil dat patiënten een ander beeld krijgen over het werk van de apothekersassistent(e) dan zal ik alles op alles moeten zetten om dit project te laten slagen. Ik heb de mogelijkheid en de kans dus ik wil het dat het gaat slagen.

Lancering
Vanaf oktober tot en met december stak ik elk vrij uurtje in mijn uitgeverij en mijn boek. Het werk ging gewoon door en ik hou van mijn baan. Daar maakte ik ook de leukste dingen mee. Terwijl ik bezig was met de foto’s voor het drukbestand van het boek. Kreeg ik aanbiedingen voor andere leuke media. Zoals een vaste Column in het vakblad UA Magazine (uitsluitend voor apothekersassistenten) en een klus om te gaan schrijven voor Mosadex (waar ook service apotheek en DA drogist onder vallen). Ik mocht over mijn boek vertellen op radio RTV Noord, Radio Groningen1, Radio RTV Drenthe, Vos Fm Valkenswaard, Vandaag radio Apeldoorn, Hollands Pallet DenHaag, 99.9 Aruba, Tynaarlo Drenthe, Lokale Omroep Goirle, HTR Heusden, Avulo Vught, Radio Noord Zij Amsterdam en Regio Fm Groningen!

Het was een feestje al voor het boek er was.

Feestje in de lockdown
Inmiddels is het boek gelanceerd en dat was net voor Kerst en een paar dagen voor de lockdown. Op 13 december had ik dan eindelijk mijn boek in handen. We zijn als een gek (met de hele familie) in de weer geweest om alle pakketjes in te pakken en klaar te maken. We ging drie keer per dag naar het postkantoor. Inmiddels is het boek beschikbaar bij elke boekhandel in Nederland en België. Het lijkt wel alsof ik leef in een droom terwijl dat ik die droom beleef. De meest prachtige boekrecensies komen binnen. Dit was nooit gelukt zonder alle steun van mijn lieve Gerben, de kinderen en alle vrienden en familie om me heen.

Toch wil ik ook alle onbekenden bedanken die ik heb leren kennen. Zij namen de moeite om mijn boek aan te schaffen, een boekrecensie te plaatsen en daarmee een startende selfpublising auteur te steunen in een missie. Een boekje open doen over de apotheek, voor patiënten maar natuurlijk ook voor alle collega`s.

Ondertussen ontvang ik heel warme fijne reacties op mijn boek en val ik bijna dagelijks van mijn stoel. De boekrecensie helpen om een gezicht te geven aan het werk van de apothekersassistent. Blijf me dus ook vooral spammen en plaats foto’s van dit boek als je hem leest. Je mag met taggen! Want het helpt in het bekendmaken van het boek voor het brede publiek.

Laten we er samen voor zorgen dat we van 2022 een fijn jaar maken. Dat we ons verenigen dat we naar elkaar luisteren en elkaar steunen. Ik wens jullie veel gezondheid en liefde in 2022.

Liefs,

Ellen

Hieronder plaats ik een aantal foto’s van het afgelopen jaar. En ik heb een kleine top met linkjes naar bijzonderheden gemaakt.

Nienke | Iedereen die wel eens bij een apotheek heeft gezeten en zich geërgerd heeft afgevraagd wat er zo lang duurt zou dit boek eens moeten gaan lezen. https://apothekersassistenten.home.blog/2021/12/31/boekrecensie-educated-drugdealer-nienke-pluk/

Elma | In dit boek worden we meegenomen in de wereld van de apothekersassistente. Iedereen komt daar wel eens mee in aanraking. Maar wat houdt het in? Wat komt er bij kijken om apothekersassistente te worden? Wat maak je zoal mee? In dit boek komen we het allemaal te weten. https://uitgeverijeene.wordpress.com/2021/12/15/boekrecensie-educated-drugdealer-ellen-kruize-kok/

Ronald | Een goed boek voor wie meer wil weten hoe het eraan toe gaat in de apotheek. Een inkijkje vanaf de andere kant van de balie. Waar lopen assistentes dagelijks tegenaan? Met wie krijgen ze te maken? Wat is de reactie van klanten? https://www.hebban.nl/recensie/ronald-van-assen-over-educated-drugdealer

Boekenliefdes | Het boek is een aanrader om te lezen, iedereen komt weleens in de apotheek en het is leuk om te weten wat zich achter de schermen afspeelt. De volgende keer bekijk ik het met andere ogen als ik er kom. Vooral met veel respect, er wordt keihard gewerkt met een hoge verantwoordelijkheid! https://www.hebban.nl/recensie/boekenliefdes-over-educated-drugdealer

Groet,
EllenSocial | Social Media Expert.
Facebook | Instagram | Twitter | LinkedIn | Nieuwsbrief | Gratis downloads

Advertentie

Gepubliceerd door Ellen Kruize - Kok | EllenSocial

Communicatieadviseur | Auteur | Social Media | Zodra je met me in gesprek gaat zul je merken dat ik vol zit met ideeën!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s